top of page

Cesa  se v Pragi ne vidi?

Česa  se v Pragi ne vidi?


Če boste hoteli Češko še boljše soznati, se lahko odpravimo tudi ven Prage. Na izbiro imate naslednje izlete:

 

MLADA BOLESLAV IN AVTO ŠKODA

Mlada Boleslav, mesto avtomobilov, se nahaja okoli 60 km ven iz Prage. Krajevno avtomobilsko podjetje je eno med najstarejšimi na svetu. Prvi avto se je odpeljal skozi vrata čez pred več kot sto leti. Tudi danes lahko srečamo avtomobile znamke Škoda na cestah po vsem svetu. Podjetje je tudi organizator notranjega in prestižnega tekmovanja Škoda Service Challenge.
V Mladi Boleslavi bomo obiskali tovarno in podjetje za proizvod novih vozil. Nato se bomo odpravili v muzej, kje je razstava od zgodovinskih in tudi sodobnih vozil, zaužili pa bomo tudi malo zgodovine avtomobilske tovarne. Obisk proizvodnje je možno opraviti  samo med delavniki, obisk ni primer za otroke, mlajše od 6 let.

Trajanje izleta: 6-7 ur

KUTNÁ HORA

Kutná Hora je čudovito srednjeveško mesto, ki se nahaja okoli 80 km iz Prage. V srednjem veku je bilo bilo to mesto bogatejše kot Praga. Ena tretijna evropskega srebra v 13. stoletju je bila iz Kutne Hore/Gore in rudnik Osel je bil najgloblji na svetu. V krajevni kovnici so izdelovali v tistem času najbolj stabilno denarno valuto – praški groš. Bogatstvo je pomagalo razvoju spomenikov in stavb, zahvaljujoč temu je mesto na seznamu kulturne dediščine UNESCO.
V mestu je velika ponudba lepih pivnic, kje lahko pojeste okusne jedi češke kuhinje, popijete dobro pivo in se sprostite. Ogledali si bomo center mesta, cerkev sv. Barbore in tudi centralno osrednjo kovnicoV svojem času je bila tako pomembna, da je bil en del kompleksa tudi kovnica denarja. Kasneje je dobila vlogo centra za kovance kot centralna kovnica. Zaradi tega razloga je kraljevska rezidenca vključevala tudi dvorano za kraljevske avdiencein kapelo.
Odšli bomo na ogled tudi v slavno kostnco, ki se nahaja v Kutni Gori – Sedlecu. V kostnici je okoli 40 000 ostankov tistih, ki so tukaj živeli pred nami. Ljubitelje izrednih občutkov čaka odprava v  prostore, kjer so delali rudarji. Sprehod je dolg okoli 259 metrov v tradicionalni rudarski opravi.


Trajanje izleta: 6 - 8 ur

Jablonec nad Nisou & bižuterie

Jablonec nad Nisou se nahaja blizu Jizerskih gor, torej približno 100 km iz Prage. Mesto priteguje obiskovalce zaradi krhke lepote češkega steklenega umetnostne ustvarjalnosti, čeških božičnih okraskov  ter udi proizvodnja modnih dodatkov iz koralda, kovine ali drugih materialov, ki so se pojavili s pojavom Jablonca.
Obiskali bomo spomenik steklarstva v Kristiánovu, kje se nahajka tudi steklarsko mesto. Nato si bomo ogledali tudi muzej stekla  ter izvedeli številne informacije o zgodovini tega proizvoda. Predmeti v muzej prihajajo tudi iz regionalnih muzejev.
Na konco boste dobili nenavaden spominek – dragulj, ki ga boste pod usmerjanjem strokovnjakov naredili vi sami.

Trajanje izleta: 6 - 8 ur

PILSNER URQUELL IN PIVO

Ogledali si boste proizvodnjo v češki najbolj priljubljeni veji industrije – proizvodnjo piva. Pivo se vari v  skoraj 50 industrializiranih in več kot 200 majhnih pivovarnah in mikro-pivovarnah po vsej Češki.
Zaradi slovesa svetovno znanega piva, si na zemljevidu označite ta poseben kraj - Prazdroj - gremo v Pilsen!
To je mesto okoli 90 km iz Prage. Pilsner Urquell pivovarna in pivovarski muzej pivovarne sta najpogostejša turistična cilja, a mesto nudi tudi veliko drugih znamenitosti, od lepega botaničnega vrta in živalskega vrta, je tudi sedežem zahodne boemske galerije. Leta 2015 je postalo  glavno evropsko mesto kulture. Mi bomo obiskali voden ogled Pilsner Urquell, eno izmed največjih turističih privlačnosti tega mesta. Izvedeli bomo mnogo zanimivosti  o varjenju piva si ogledali varilnico  in polnilnico, kjer napolnijo kar 120.000 steklenic piva na uro.
Pokukali bomo tudi v pivovarski muzej, kje bomo spoznali zgodovino pivovarske proizvodnje ter si ogledali še kleti in prostor, kjer se ječmen „maltira“. To je proces, s katerim se predela žita (ponavadi ječmen). Žito vpije vodo, čemur sledi termična obdelava. Takšen ječmen je pripravljen za začetek pridelave piva.  Napredovali bomo z različnimi vodičevimi zanimivostmi, ki so povezane z varjenjem piva. Ljubitelji degustacij lahko obiščejotudi pivovarsko šolo, kjer se bo naučli, kako zabavno je natakati pivo :) Uspešni absolventi bodo dobili vrček za pivo. 
Izlet v Pilsen je tudi lahko združen z obiskom do znanstvenega središča Techmania.

Trajanje izleta: 6 - 8 ur

VELKÉ POPOVICE in pivo

Velke Popovice so vasica blizu Prage. Vas je postala slavna zaradi pivovarne, ki ima za maskoto – črnega kozla. Blizu pivovarne se nahaja moderna restavracija s super domačo češko kuhinjo in velikim izborom točenega piva.

Obiskali bomo krajevno pivovarno, torej novo in zgodovinsko proizvodnjo. Potem bomo šli v kleti, kjer bomo preizkusili tudi okus piva. Izvedeli bomo številne podatke o zgodovini pivovarne in tudi o današjni situaciji v pivovarni. Na koncu nas bo čakalo  še živahno presenečenje :) 

Čas izleta: 3–4 ure

Nižbor in steklo

Nižbor je majhno mesto res blizu Prage, približno 40 km stran. Tukaj se nahaja družinska steklarna Rückl. Vsako leto privlači veliko obiskovalcev. Najpomembnejše destinacije za izvoz so ZDA, Japonska in Singapur.
Ekskurzija v steklarno Rückl nam bo prikazala različno opremo za proizvodnjo. Opazovali bomo, kako izdelki nastajo skozi različne procese,  tudi ročno tehnologijo za kristalno steklo.

Tamkajšnja prodajalna podjetja ponuja številna lepa darila.

Čas izleta: 3–4 ure

Ceský Krumlov

Južnobohemsko mesto Český Krumlov, leži okoli 170 km iz Prage in ima veliko, kar lahko. Grajski kompleks je drugi največji v Češki, sestavljen je 40 hiš, 5 dvorišč in nekaj hektarjev vrtov. V zgodovinskem centru je okoli tristo starodavnih hiš. V marsikaterih hišah so restavracije s kulinaričnimi specialitetami ali trgovine s spominki. Mesto Český Krumlov je mesto, o katerim ne gre pisati, to je nekaj, kar je nujno videti!

Mi bomo seveda obiskali grajski kompleks, čigar arhitektura je razlog, da spada med  najpomembnejše srednjeevropske znamenitosti. Po obisku bomo še malo počivali v lepih vrtovih in si nato  ogledali center mesta ter kaj dobrega pojedli, popili kaj dobrega piva.

 

Trajanje izleta: 10–11 ur

Karlštejn

Karlštejn je grad, ki je resnično izjemen zaradi kraja, kjer se nahaja in svoje vloge v zgodovini. Lociran je okoli 40 km iz Prage. Bil je osnovan pod rimsko-nemškim cesarjem in češkim kraljem Karlom IV. in funkcija grada je bil v tem, da je bil to varovan prostor za zaščito kronskih draguljev. 
Med znamenitostmi  mesta Karlštejn je tudi voščeni muzej ali muzej jaslic, pa tudi muzej tiktakanja hišne ure – ta razstava je največja razstava tovrstnih aparatov na Češkem.
Naš glavni cil bo seveda obisk trdnjave Karlštejn , kjer boste lahko uživali v številnih lepih razgledih. Po obisku si bomo lahko ogledali katerega od  muzej ali pa bomo šli v krajevno restavracijo, ki je znana po divjačini (merjasec, srna, jelen…).

Trajanje izleta: 5–6 ur
 

Exkurze Mladá Boleslav Auto Škoda
Exkurze Kutná Hora a stříbro
Exkurze Jablonec nad Nisou a bižuterie
Exkurze Plzeň a výroba piva
Exkurze Velké Popovice a výroba piva
Exkurze Nižbor a výroba skla
Exkurze Český Krumlov
Exkurze Karlštejn
bottom of page