top of page

Turer utenfor Praha

turer utenfor praha
 

Om du vil bli bedre kjent med den tsjekkiske republikk og kultur, kan vi ta en tur ut av Praha. Du kan velge mellom følgende turer:

MLADA BOLESLAV – SKODA

Mlada Boleslav, som også kalles bilby, ligger ca. 60 km fra Praha. Den lokale bilfabrikken er en av de eldste i verden, og den første bilen forlot portene for over 100 år siden. I dag kan vi se Skoda på veiene over hele verden, og det holdes også en prestisjetung konkurranse kalt Skoda Service Challenge, organisert av Skoda Mlada Boleslav.
I Mlada Boleslav skal vi direkte inn i fabrikken og se på produksjonen av nye biler. Deretter går turen til museet hvor vi kan se en stor mengde historiske og moderne biler, samt få et innsyn i fabrikkens historikk. Fabrikkbesøk er kun tilgjengelig på arbeidsdager, men ei for barn under 6 år.

 

Varighet: ca 6 timer

KUTNA HORA - SØLV

Kutna Hora er en liten pittoresk middelalderby som ligger ca. 80 km fra Praha. I dens storhetsstid var byen rikere enn Praha, takket være sølvgruvene. I det trettende århundre kom en tredjedel av det europeiske sølvet fra Kutna Hora alene, og gruven Osel (Esel) var en av de dypeste i verden. Fra sølvet ble blant annet mynten Praha Groschen laget, som var en av de mest stabile valutaene på den tiden. Takket være datidens rikdom og bygging av diverse monumenter, er Kutna Hora i dag på UNESCOs verdensarvliste.
Her finnes mange koselige puber som tilbyr svært velsmakende mat, godt øl, og bidrar til en hyggelig tid i byen. Vi kommer til å se det historiske sentrum, St. Barbara-kirken, samt det tidligere sentrale myntverkstedet. På ett tidspunkt var myntverket så viktig at komplekset inkluderte et kongelig residens med rom for besøkende, samt et kapell.
Vi vil også besøke det berømte beinhuset Kutna Hora-Sedlec som bokstavelig talt er laget av helgener – inne i huset/kirken finnes det levninger av 40.000 tidligere borgere.  Opplevelseselskere kan også besøke Steine, hvor mange gruvearbeidere jobbet i flere århundrer. Det blir ca. 250 meter gruvevandring med typiske gruveklær.

Varighet 6 - 8 timer

JABLONEC NAD NISOU - SMYKKER

Jablonec nad Nisou ligger i nærheten av Jizerske Hory, ca. 100 km fra Praha. Byen tiltrekker seg mange besøkende grunnet det som har blitt dets fenomen, nemlig den skjøre skjønnheten i tsjekkisk glass, tsjekkiske juledekorasjoner, samt produksjonen av smykker laget av perler, metall eller andre materialer.
Vi vil besøke glassmaker-minnesmerket i Kristiánov, og glass- og smykkemuseet hvor man blir kjent med historien om produksjon og bearbeiding av glass og smykker. Vi kan også se på de vakre utstillingene i flere av de regionale museene.
Vi får med oss en virkelig uvanlig og unik souvenir – en juvel produsert av ekspertene selv. 
Varighet: 6-8 timer

PILSNER URQUEL - ØL

Ølproduksjon er den mest populære indusutiren i Tsjekkia. Ølet brygges i nesten 50 industrialiserte, samt mer enn 200 små bryggerier og mikrobryggerier.
For å se hvordan man lager det verdensberømte ølet, må vi ta en tur ca. 90 km ut av Praha og til Plzen, som ble kåret til den europeiske kulturhovedstaden i 2015. Pilsner Urquell Bryggeri og Bryggerimuseet er de mest besøkte turistattraksjonene, og vi vil få en Pilsner Urquell-omvisning der vi får se og høre om bryggeri, øl, bryggerihuset og tapperiavdelingen (hvor der tappes 120.000 flasker øl i timen). Men det finnes mer i Plzen. Der er mange monumenter, man kan besøke botanisk hage eller dyrepark, og der finnes Vest Bohemisk Galleri. 
Vi skal se nærmere på Bryggerimuseet som ikke bare tar oss igjennom bryggingens historie, men også inviterer oss inn i kjellere og malteri for å vise samlingen av kuriositeteter tilknyttet brygging. Opplevelseselskere kan gjerne kombinere et besøk på bryggeriet med en opplæring i riktig øltapping, og de beståtte praktikanter vil få et tappesertifikat, samt en halvliter. En tur til Plzen kan kombineres med et besøk til det vitenskaplige sentrum Techmania.
 

Varighet: 6 - 8 timer

VELKÉ POPOVICE - ØL

Velke Popovice er en nokså liten by i nærheten av Praha. Byen er kjent for sitt bryggeri som har en svart bukk som maskot. I nærligheten av bryggeriet finnes en restaurant som er kjent for hjemmelaget tsjekkisk mat, og et bredt utvalg av fatøl.

Vi skal besøke det lokalet bryggeriet, samt andre nye og historiske bryggerier. Omvisning av kjellerne inkluderer også ølsmaking. Vi vil bli kjent med bryggeriets historie, og tilslutt venter en liten overraskelse.

Varighet 3 - 4 timer

NIZBOR GLASS 

Nizbor er en liten by som ligger ca. 40 km utenfor Praha, og det er familieglassverket Rückl som frister mange besøkende. De største eksportdestinasjonene av  Nizbor er USA, Japan og Singapore.

 

En ekskursjon til Rückl Krystallgrassverk tar oss igjennom de ulike produksjonsanleggene hvor vi får de ulike stadier av tillaging av krystallglass, gjennom håndholdt teknologi.

 

Varighet: 3 - 4 timer

CESKY KRUMLOV - SLOTT

Byen Cesky Krumlov ligger ca. 170 km sør for Praha, og har mye å tilby, som blant annet det største slottskomplekset i Tsjekkia. Komplekset består av 40 bygninger, fem gårdsrom, og flere hektar med hager. I det historiske sentrum ligger ca. 300 verneverdige bygninger; mange av dem med restauranter med kulinariske spesialiteter, eller souvenirbutikker. Dette er en by det er vanskelig å sette ord på – den må bare oppleves.

Vi vil besøke slottskomplekset som er en av viktigste sentraleuropeiske severdigheter grunnet dets arkitektur og flateinnhold, og vi vil fortsette med den vakre slottshagen hvor vi kan slappe av litt. Deretter går vi tilbake til byens sentrum hvor vi stopper i noen av de lokale restaurantene for å smake deilig tsjekkisk mat, samt godt øl. 
Varighet: 10-11 timer.

KARLSTEJN - MIDDELALDERBORG

Karlstejn borg er virkelig spesielt, grunnet dets lokasjon og formål. Borgen ligger bare 25 km fra Praha, og ble etablert i det fjortende århunde av den romerske keiseren og den daværende tsjekkiske kongen Karl IV. Borgens formål var å lagre de kongelige skattene, særlig kronjuvelene. Man kan blant annet besøke Voksmuseet, Julekrybbemuseet eller Klokkehuset hvor man kan se den største tikk-takk-utstillingen i Tsjekkia. 
Vårt hovedmål er å se borgen; flere guidede turer er tilgjengelige, og alle er vakre. Vi kan også besøke noen av museene, og spise riktig godt viltkjøtt.

 

Varighet: 5 - 6 timer

Exkurze Mladá Boleslav Auto Škoda
Exkurze Kutná Hora a stříbro
Exkurze Jablonec nad Nisou a bižuterie
Exkurze Plzeň a výroba piva
Exkurze Velké Popovice a výroba piva
Exkurze Nižbor a výroba skla
Exkurze Český Krumlov
Exkurze Karlštejn
bottom of page